יום ראשון, 19 בדצמבר 2010

טיפולוגיה של לקוחות: המנתח המשותק

בפוסטים קודמים עסקתי בלקוח היודע הכל ובלקוח המתבטל בפני היועץ. הנושא הפעם אינו מדע בדיוני בתחום הרפואה. אין הכוונה למנתח (Surgeon) משותק המבצע ניתוח תוך הסתייעות במכשור ממוחשב עתידי המחליף את ידיו המשותקות. 


באנגלית זה נשמע יותר יפה ויותר ברור, משום שהמילה ניתוח (Anslyze) והמילה שיתוק (Paralyze)  מתחרזות וגם משום שיש שתי מילים שונות למנתח: רופא מנתח, שאינו קשור לנושא פוסט זה, ומנתח מידע על מנת להסיק מסקנות ולגזור מהן דרכי פעולה שפוסט זה מתייחס אליו.


הלקוח המנתח המשותק  מתייחס באופן ענייני לתוצרים ולהמלצות של היועץ. הבעיה העיקרית היא רצונו לבדוק ולנתח שוב ושוב את התוצרים על מנת לוודא שהם נכונים במאה אחוז, שלא נשכח נתון כלשהו, שלא נפלה שגיאה קטנה ככל שתהיה בניתוח. 


כך למשל כשיועץ המחשוב בונה עבורו (בעזרת עובדים בארגון) מכרז, הלקוח מקיים דיונים רבים וארוכים ביחס לתכני המכרז התאמתו לדרישות, התאמתו לאסטרטגיה ארוכת הטווח של הארגון והמחירים הצפויים להיות מוצעים על ידי ספקים.


לאחר שהוא משוכנע שכל הבעיות תוקנו הוא מעביר את המכרז לעיון ולדיון של עורכי דין  עד שאלה מאשרים את המכרז. עם סיום התהליך כבר עברו שנתיים או שלוש מיום כתיבת המכרז. 


באופן דומה לקוח המבקש ייעוץ ואימון מיועץ ומאמן לכלכלת המשפחה, עשוי לנסות למצוא את כל המסמכים הכלכליים ולנסות להבין את כל דפוסי התנהלות ההוצאות של משפחתו. לפעמים תהליך כזה עשוי לארוך כחודש חודשיים. 


אם במקרה אותו לקוח שוקל רכישת דירה ומבקש את חוות דעתו של היועץ, יתכן שהתהליך של חיפוש ורכישת דירה יתעכב מספר חודשיים, בגלל חיפוש של חשבון חשמל חסר. במצב הנוכחי של שוק הדירות בארץ, המשמעות של דחיית רכישת הדירה בחודשיים שלושה עלולה להיות תוספת של מחיר עבור הדירה,  הגדולה לאין שיעור מכל חשבונות החשמל שלו במשך שנה או יותר.


התיאור בדוגמה האחרונה ממחיש את הבעייתיות בהתנהלות הלקוח המנתח המשותק: אין ביצוע פעולות שנדרש לבצען בטווח זמן קצר או טווח זמן מידי. במקרים קיצוניים אין כלל יכולת לבצע את הפעילות הנדרשת.


נמחיש חיסרון מהותי זה גם בתחום טכנולוגי באמצעות האיור הפשטני שמופיע בתחילת פוסט זה
נניח שהלקוח הוא לקוח שמשיג את היתרון מול מתחריו תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. 
הלקוח, בעזרת היועץ, נמצא בתהליך בחירה של מוצר.
האיור מציג שלוש קבוצות של יצרני מוצרים: מובילים, ממוצעים וכאלה שמתחת לממוצע. 


בנקודת הזמן של הגדרת אופן הבחירה למוצרי היצרנים המובילים יש את יכולת A, שהיא יכולת משמעותית מבחינה עסקית עבור הלקוח.
מאד יתכן שיצרנים אלה משקיעים יותר ב  R&D מה שסייע להם לפתח יכולת זו במוצר שלהם. בנקודת זמן זו ליצרנים משתי הקבוצות האחרות אין את היכולת הזו.


היות שבכל תעשייה טכנולוגית, היצרנים לומדים ממתחריהם, לאחר שנה פיתחו היצרנים הממוצעים את יכולת A. היצרנים המובילים פיתחו באותו זמן יכולת B, שאף היא משמעותית מבחינה עסקית לאותו לקוח.


חלפה שנה נוספת וגם היצרנים שמתחת לממוצע, הצליחו להכיל את יכולת A במוצריהם. בינתיים היצרנים הממוצעים הוסיפו  יכולת B למוצריהם.  גם היצרנים המובילים, לא קפאו על השמרים ובמהדורה החדשה של מוצרים נכללה יכולת C.


הבה נבחן מה הנזק שנגרם ללקוח המנתח המשותק, שתהליך בחירת המוצר ארך אצלו שנתיים.


הנזק הברור והמידי הוא באי-השימוש ביכולות המוצרים במשך שנתיים וההשלכות שלה על עסקיו.
לו היה בוחר תוך זמן קצר מוצר מוביל, היה כבר משתמש גם ביכולת A וגם ביכולת B. אם משיקולי עלות או שיקולים אחרים היה מעדיף מוצר ממוצע עדיין היה יכול לעשות שימוש ביכולת A.


נזק משמעותי לא פחות אך פחות גלוי הוא השלכת הדחייה על תהליך הבחירה. הלקוח המנתח המשותק, איבד יכולת הבחנה בין יכולות המוצרים מה שעשוי להביא לבחירה לא מוצלחת שעלולות להיות לה השלכות ארוכות טווח. 


תהליך הבחירה נתן משקל לכך שלמוצר יש יכולת A (שהיא היכולת היחידה שהייתה רלוונטית באותה תקופה),  אבל בעת ביצוע הבחירה בפועל היכולת הפכה לנחלת הכל ולכן קריטריון זה אינו מבחין בין המוצרים.
התוצאה עשויה להיות משקל רב יותר לקריטריונים אחרים, כגון: עלות המוצר, בהם סביר להניח שיהיה  יתרון דווקא למוצרים שהם פחות מממוצעים.


סיכום ומסקנות
הבעיה בעבודה מול לקוח המנתח-המשותק היא בתהליך המתמשך בקבלת וביצוע ההחלטות. ישנם מצבים בהם קבלת החלטות וביצועה המהיר הכרחיים לצורך הצלחת הלקוח ביעדיו. במצבים אלה עלול להיגרם נזק משמעותי כתוצאה מהעיכוב בביצוע הפעולות הנדרשות. 


האתגרים של היועץ הם  זיהוי המצבים בהם יש הכרח לפעול במהירות ואימון הלקוח בהאצת תהליך קבלת ההחלטות והביצוע.
















יום שני, 29 בנובמבר 2010

כלכלת המשפחה בקהילת יוצאי אתיופיה

כיועץ חדש בתחום כלכלת המשפחה אני מבצע ייעוצים בהתנדבות למספר משפחות מהקהילה של יוצאי אתיופיה, בנוסף לייעוצים רגילים למשפחות אחרות.
במהלך הייעוצים נחשפתי לקהילה ולתרבות מרתקות, שלא הכרתי קודם, אבל נושא זה אינו חלק מפוסט זה, למעט היבטים ייחודיים של כלכלת המשפחה בקהילה זו.


ההבדלים בין הקהילה האתיופית לבין משפחות אחרות להן אני מייעץ, באו לידי ביטוי כבר מהשלב הראשון של איסוף מידע כלכלי.
לחלק מהמשפחות אין חיבור לאינטרנט. המשמעות היא שבמקום לשלוח הוראות וטפסים למשפחה באמצעות אינטרנט, קיימתי פגישת היכרות בה מסרתי העתק כתוב של ההוראות והטפסים.


להלן מספר מאפיינים ייחודיים מהותיים בהם נתקלתי בקבוצה הקטנה של משפחות אתיופיות איתן נפגשתי, שלהערכתי עשויים לשקף מאפיינים של קבוצות גדולות יותר בקהילה זו.


המשפחה הרחבה
במהלך איסוף הנתונים הכלכליים, נאספים פרטים כלכליים על המשפחה הרחבה, כלומר: הורים ואחים ואחיות. המטרה היא לדעת האם יוכלו בני משפחה אחרים לסייע מבחינה כלכלית אם יידרש, למשל: במצבים של משבר כלכלי במשפחה או בזמן רכישת דירה (כך למשל בהרבה מאד מקרים מתקשים זוגות צעירים לרכוש דירה ללא סיוע כספי של ההורים).
תמונת הראי, של הסיוע שמשפחה עשויה לקבל מהורים או אחים הם מצבים בהם עלולה המשפחה להידרש לסייע לבני משפחה מורחבת שמצבם הכלכלי אינו שפיר.


הפרופיל האופייני למשפחות האתיופיות שפגשתי מתואר להלן:

  • מספר רב של אחים ואחיות
  • אף אחד מבני המשפחה המורחבת אינו מסוגל לסייע כלכלית, אם וכאשר תזדקק המשפחה לסיוע כזה.
  • מרבית בני המשפחה המורחבת במצב כלכלי לא טוב או קשה וזקוקים לסיוע כלכלי
  • על אף שהמשפחה רוצה לעזור, היכולת שלה לעזור מוגבלת. כך שגם באותם מקרים בהם המשפחה תומכת בבני משפחה, מדובר בתמיכה בהורים ובסכומים קטנים ולא קבועים.

תחומי עבודה
תחומי העיסוק הנפוצים של המשפחות והמשפחות המורחבות, עשויים להסביר מדוע  בדרך כלל לא ניתן להיעזר כלכלית בבני משפחה.
תחומי העבודה השכיחים הם תחומים בהם רמת ההכנסה נמוכה במיוחד:
ניקיון, שמירה,  אבטחה, טיפול בילדים וכיו"ב. לא מפתיע, שאנשים העוסקים במקצועות שבהם ההכנסה נמוכה, אינם יכולים לתמוך בבני המשפחה המורחבת.


אוכלוסיית מהגרים
נקודת ההתחלה הכלכלית של מי שבא ממקום אחר, מתפיסות תרבותיות וכלכליות שונות מאשר בארץ היא טובה פחות בהשוואה לילידי הארץ.
ראשית, צבירת הון, רכוש וזכויות פנסיוניות של בני הדור המבוגר יותר עלולה להיות זניחה או קטנה.


ההסתגלות שלהם הייתה לתפיסות, לדפוסים ולצרכים הכלכליים של ארץ המוצא ולכן נדרש מהם שינוי מהותי בנושאי התנהלות כלכלת המשפחה.
גם מרבית האנשים מהדור הצעיר עימם נפגשתי עלו לארץ וחלק חשוב מתהליך ההתפתחות שלהם היה בשפה ובתרבות אחרים.


השילוב של תחומי עיסוק בשכר נמוך שאינם מחייבים ידע ומיומנות גבוהים והשתייכותם לאוכלוסיית מהגרים, עלול לגרום לפגיעה בזכויותיהם כעובדים. 
לא אחת, מעבידים פוגעים בזכויות עובדים במקצועות כמו שמירה וניקיון (למשל: תשלומים פחות משכר המינימום, פיטורים ללא פיצויים).
בגלל הרקע השונה של עולים או מהגרים (שפורט בסעיף הקודם), הם עלולים להיות פחות מודעים לזכויות המגיעות להם ולכן גם לא לדעת שנפגעו זכויותיהם. גם אם הם מבינים, שנפגעו זכויותיהם, לא תמיד ידעו כיצד לתבוע את המגיע להם.


התנהלות
מרבית האנשים הם אנשים המוכנים לעבוד קשה לפרנסתם ולפרנסת בני ביתם.


בדרך כלל נתקלתי במשפחות המנהלות ושולטות בהוצאות. אנשים היודעים כמה כסף הם מוציאים ולאיזה צורך. 
לא נתקלתי בתופעה של אנשים המוציאים סכומי כסף גדולים בלי לדעת האם ההוצאות גבוהות משמעותית מההכנסות. 
התרשמות זו אינה מפתיעה משום שכשההכנסות אינן גבוהות ואין במשפחה המורחבת מי שיעזור במקרה של משבר כלכלי האפשרות של קריסה כלכלית כתוצאה מהוצאות לא מבוקרות אינה אופציה.


יחד עם זאת נתקלתי בהחלט בהתנהלות כלכלית לא נכונה, הנובעת מחוסר ידע.


ההתרשמות הסובייקטיבית שלי המבוססת על המדגם הקטן של המשפחות שפגשתי היא, שהם נוטים להוציא פחות כסף על פעילויות פנאי (סרטים, הצגות, מסעדות) מאשר אוכלוסיות של ילידי הארץ במעמד כלכלי דומה.


תרבות וחיי קהילה
 קבוצת עולי אתיופיה אותה פגשתי,מעורבת במידה  גדולה יותר בחיי הקהילה שלהם מאשר קבוצות אוכלוסייה אחרות. גם התרשמות זו מוכרת מקהילות אחרות של עולים חדשים בארץ ומהגרים במדינות אחרות, כגון: ארה"ב. 


למשפחות הגדולות ולמעורבות בקהילה, יש גם השלכות כלכליות בסעיף שלחלק מהאנשים האחרים הוא שולי: מתנות.


כאשר המשפחה גדולה, גדלה גם כמות החתונות, הלידות, ימי ההולדת וחגיגות הבר מצווה.


כאשר אנשים מרגישים רמת שייכות גבוהה לקהילה, צריך להשתתף בשמחות של חברי קהילה אחרים וכמובן להביא מתנות.


אם נוסיף לזה, קודים חברתיים שאינם מאפשרים מתן מתנות בשווי נמוך מאשר המתנות שמשפחה קיבלה באירוע שחגגה, המשמעות היא הוצאה גבוהה בסעיף ההוצאה על מתנות.


הלוואות מעולם אחר
אם ניקח לדוגמה זוג שהתחתן לפני מספר קטן של שנים וקיבל בחתונתו מתנות כסף  ממספר רב של קרובי משפחה וחברי קהילה, לכאורה מצבו הכלכלי טוב יחסית, משום שהוא יכול לחסוך סכום זה להגשמת יעדים. 


זה רק לכאורה, משום שבאירועים של בני משפחה אחרים וחברי קהילה אחרים, הזוג ייתן מתנות שעשויות להגיע לסכום שקיבל לחתונתו ואולי אף להיות גבוהות יותר.


בניתוח הכלכלי שערכתי, ניסיתי להתייחס למתנות לחתונה כאשראי שיש להחזירו או כהלוואה שיש להחזירה. קשה מאד לעשות זאת.


המתנות שיינתנו בעתיד הם אשראי בעל דפוסים יוצאי דופן:

  • הסכום המדויק של ה"הלוואה" אינו ידוע 
  • גובה ההחזר החודשי משתנה ואינו ידוע מראש
  • מועד סיום ה"הלוואה" אינו ידוע
  • לקיחת "הלוואות" נוספים  מסוג זה היא במועדים לא ידועים מראש (לידה, בר-מצווה וכיו"ב) ובסכומים לא ידועים מראש. 










יום רביעי, 17 בנובמבר 2010

טיפולוגיה של לקוחות: המתבטל בפני היועץ

הלקוח המתבטל בפני היועץ הוא הטיפוס המנוגד ללקוח היודע הכל. הוא נוטה לקבל את דעתו של היועץ תהיה אשר תהיה, מבלי לבדוק יותר מדי.
לא תאמינו, אבל הדוגמה הראשונה העולה במוחי הוא גוף ביון עיקרי של מעצמה גדולה: ה CIA של ממשלת ארצות-הברית.

ההקשר: פרויקט בשם Triangle  (משולש), שעסק בחידוש ובהרחבת מערכות מחשוב בעקבות אסון מגדלי התאומים ב 11 לספטמבר 2001.


כשהסתימה בניית הפרויקט התחיל ה CIA בהטמעת המערכות החדשות. מישהו, בכיר מספיק, חשב שצריך לעצור ולבדוק האם המערכות ראויות ועונות על הצרכים שלשמן הוקמו. הוקמה וועדת בדיקה בה כ 100 מומחים מובילים מתעשיית המחשוב ומהאקדמיה בארצות הברית. הוועדה פרסמה דוח מפורט שהמסקנה העיקרית שלו הייתה: יש לעצור את הטמעת המערכות ולתקן אותן ורק אחר כך להטמיען. 


נתקלתי בדוח באינטרנט וקראתי אותו בעיון רב, על מנת שלקוחותיי העתידיים יעשו אולי שגיאות משלהם, אבל לא יחזרו על אותן שגיאות. 
הדוח היה מרתק. הגוף שחידש את המערכות, עשה כמעט את כל השגיאות האפשריות. 
הטעות הרלוונטית לנושא פוסט זה הייתה מתן זכות החלטה לחברות הייעוץ שליוו את הפרויקט בנושאים שמנהלי מחשוב ב CIA היו צריכים לקבל את ההחלטות. 


הלקוח המתבטל בפני היועץ, עשוי להיות מנמ"ר (CIO)  של ארגון, שיתייעץ בכל נושא קטן כגדול, רלוונטי או לא רלוונטי ליכולות וכישורי היועץ.
הלקוח המתבטל בפני היועץ עשוי להיות משפחה הפונה לייעוץ בכלכלת המשפחה ומבקשת מהיועץ, שיגיד לה מאיזה סעיפים בהוצאות לקצץ על מנת להגיע לאיזון בין הכנסות להוצאות.


לכאורה, נראה הלקוח המתבטל כלקוח נוח מאד ליועץ: עבודת ייעוץ מובטחת לטווח ארוך וגם טפיחה קטנה לאגו של היועץ. המציאות היא קצת פחות אידאלית.


ראשית, הלקוח מסיר מעצמו אחריות ומעביר את כל האחריות ליועץ. בכל מקרה של כישלון בגלל הייעוץ או בגלל גורמים בלתי תלויים בייעוץ, היועץ הוא הסיבה לכישלון. הלקוח המתבטל, יטען: "עשינו בדיוק מה שיעצת לעשות ונכשלנו".


שנית, מי שהולך שבי אחרי עצות היועץ ללא כל בקרה ושיקולים משלו, יכול באותה מידה לבצע את מה שאומרים לו אחרים: יועץ אחר, ספק או יצרן. התוצאה עשויה להיות גישה לא שיטתית ולא אחידה להתמודדות עם הנושאים שעל הפרק. במקרים בהם עשויה להיות תלות בין נושאים שונים שבאחד מהם בוצע מה שיעץ היועץ ובאחר דבר סותר התוצאה עשויה להיות רעה. 


הבעיה השלישית באינטראקציה בין הלקוח המבטל עצמו לבין היועץ היא אולי הבעיה המהותית ביותר: הלקוח אינו לומד ואינו מתקדם


בייעוץ בכלכלת המשפחה המונח המתאר את היועץ הוא יועץ ומאמן לכלכלת המשפחה, כלומר: תפקידו של היועץ גם לאמן את המשפחה המקבלת את הייעוץ לנהל טוב יותר את ההיבטים הכלכליים בחייה, ללא עזרה של גורם חיצוני. בסופו של דבר, לא תמיד היועץ או יועץ אחר יעמוד לרשות המשפחה בכל זמן בו תחפוץ בכך. נכון, גם לאחר אימון עשוי להידרש ייעוץ חד-פעמי במצבים מיוחדים, אבל זה בהחלט שונה מקשר גורדי קבוע.


גם בייעוץ במחשוב לארגונים המטרה היא לעזור לארגון להגיע לרמת בשלות גבוהה יותר. כך למשל בייעוץ בארכיטקטורה מוכוונת שירותים  (SOA), אחת המטרות היא ליצור תרבות של Reuse בארגון ולא מצב בו עבור כל מערכת חדשה יפנו ליועץ על מנת שיחליט לגבי כל Service האם צריך לפתח אותו או  לעשות Reuse ל  Reuse קיים.


בדילמה של האם לספק לאנשים רעבים דגים באופן קבוע או לתת הם  דגים בהתחלה ואחר כך לספק להם חכות וללמד אותם להשתמש בהן, אני ברוב המקרים בעד האפשרות בה נותנים גם חכות.









יום שבת, 30 באוקטובר 2010

טיפולוגיה של לקוחות: היודע הכל

טיפולוגיה של לקוחות: היודע הכל


בפוסט קודם התייחסתי לערך המוסף של היועץ ולסינרגיה בין מה שמביא הלקוח לבין מה שמביא היועץ לתהליך הייעוצי.
הצלחת או אי-הצלחת הייעוץ תלויה גם בהתאמת התהליך לסוג הלקוח. המונח סוג הלקוח מתייחס להיבטים שאינם היבטים טכניים המתארים את הלקוח.


במערכות מידע הכוונה היא להיבטים טכניים כגון: ארגון גדול או ארגון קטן או בינוני (SMB), ארגון עסקי או ארגון ציבורי, ארגון במגזר הפיננסי או ארגון במגזר הטלקו וכיו"ב.
בייעוץ בכלכלת המשפחה היבטים טכניים עשויים להיות: בעל הכנסה גבוהה או בעל הכנסה נמוכה, בעל דירה או מספר דירות או מתגורר בשכירות, מבוטח בנושא תרופות מחוץ לסל וניתוחים בחו"ל או כזה שאינו מבוטח, בעל צבירה גבוהה בחיסכון פנסיוני או בעל  צבירה נמוכה, נשוי  עם ילדים או רווק, צעיר או מבוגר וכדומה. 

בייעוצים הרבים שביצעתי במחשוב מערכות מידע נתקלתי במגוון גדול של טיפוסי לקוחות במובן של האופן בו הם תופסים את עצמם, את היועץ ואת התהליך הייעוצי. טיפולוגיה של הלקוחות משליכה על אופן העבודה מולם ועל סיכויי ההצלחה של הייעוץ.


הרושם הראשוני שקיבלתי ממספר הייעוצים הקטן יחסית שעשיתי בתחום של כלכלת המשפחה הוא, שפוגשים את אותם טיפוסי לקוחות גם בתחום זה, כך שניתן ללמוד מאופן האינטראקציה מול טיפוסי לקוחות שונים בתחום המחשוב,  על אופן האינטראקציה הרצוי מול לקוחות מטיפוס דומה בתחומים אחרים.


הפוסט הנוכחי עוסק בטיפוס הראשון: הלקוח היודע הכל.

הלקוח היודע הכל
הלקוח היודע הכל הוא הלקוח שחושב שהוא יודע ומבין טוב יותר מכלם.
הביטוי המעשי של ידיעה זו, הוא קבלת החלטות, שאין קשר בינן לבין ההמלצה של היועץ. אין קשר בינן לבין רמת הייעוץ שקיבל ובמקרים רבים ההחלטות גם אינן מבוססות על המידע שאסף היועץ (בעזרת הלקוח) ועל הניתוח שבוצע על בסיס מידע זה.


יועץ מחשוב ומערכות מידע יכול להיות מומחה מוביל ועתיר ניסיון בתחום מסוים והלקוח יודע כל, עשוי להיות ארגון שזה עתה נחשף לראשונה לאותו תחום. היועץ עשוי לבצע עבודה יסודית ולאסוף מידע רב ממקורות שונים (אנליסטים, ניתוחי  Case Studies, ארגונים בעולם, יצרני פתרונות וכיו"ב).


המסקנה של ניתוח המידע עשויה להיות שכל מי שבחר באסטרטגית פתרון א' נכשל ואחוז גבוה ביותר מבין הבוחרים באסטרטגית פתרון ב' הצליח. היועץ יכול להמליץ על פתרון ב' והלקוח יודע הכל יבחר בפתרון, שבו נכשלו כל אלה שבחרו בו ולהסביר: הבנתי שכל מי שעשה זאת נכשל אבל אני אהיה הראשון שיצליח.


במחקר שעשתה חברת האנליסטים Aberdeen Group  בתחום מחשוב בו אני מתמחה ונקרא  (Service Oriented Architecture (SOA, נמצא כי ארגונים שהצליחו ביישום  פרדיגמה זו השתמשו יותר ביועצים חיצוניים מאשר ארגונים בעלי הצלחה חלקית. שימוש מועט ביותר עשו הנכשלים (Laggards). אין ספק שבקבוצה האחרונה נכללו גם כמה ארגונים יודעי כל, שחשבו שאינם זקוקים לייעוץ בתחום חדש בו לא התנסו מעולם.


בכלכלת המשפחה זו עשויה להיות משפחה, שהצבירה שלה לפנסיה לא תספיק לשמירה על רמת חיים סבירה, לא ביטחה את עצמה בביטוח תרופות מחוץ לסל וניתוחים בחו"ל ונמצאת תמידית באוברדרפט בחשבון הבנק, אבל מוכנה לשמוע מהיועץ רק על הנושא של סוג המשכנתה (הגבוהה מדי לאפשרויותיה הכלכליות),שתבחר לקניית דירת חלומותיה.
רעיונות של דחיית קנית הדירה למספר שנים (אולי לא תהיה כבר בועה) או קניית דירה זולה יותר יידחו על הסף.

כיצד מייעצים למי שיודע הכל?
השאלה בכותרת בשורה הקודמת, טומנת בחובה את התשובה: קשה עד בלתי אפשרי.
על מנת לתת ייעוץ אפקטיבי צריך לשנות את התפיסה הבסיסית של הלקוח. הממד לשינוי אינו תוספת ידע או ניתוח מבריק של המידע בתחום בו מבוצע הייעוץ, אלא שינוי פסיכולוגי.


בחלק מהמקרים זה יקרה רק לאחר התנסות בכישלון כואב. היועץ חייב להדגיש שוב ושוב את דעתו השונה מדעת הלקוח, על מנת שהלקוח יזכור היטב כאשר ייכשל, מי יעץ לו לפעול בדרך שונה מהדרך בה פעל.


לא תמיד זה עוזר. לפעמים הלקוח יודע הכל, יודע גם מי האשם: היועץ שיעץ לו לפעול באופן שונה מהאופן בו פעל.



יום שני, 13 בספטמבר 2010

היועץ והנועץ: מנגנונים בתהליך ייעוץ

במשך שש עשרה השנים האחרונות נתתי יעוץ לכ 40 אירגונים בתחום טכנולוגיית המידע. לאחרונה התחלתי לתת ייעוץ גם בתחום שונה לחלוטין: כלכלת המשפחה. היעוצים שנתתי בטכנולוגיית המידע היו בעיקר לאירגונים גדולים, כשהאינטראקציה, עשויה להיות עם מספר רב של גורמים בתוך האירגון. היעוצים בכלכלת המשפחה מתבצעים מול משפחה גרעינית, כלומר: בדרך כלל מול זוג אנשים בוגרים או אדם בוגר (עם או בלי שיתוף מסוים של ילדיהם). בעקבות הרחבה של פעילותי לשני תחומים, חשבתי על המנגנון שמאחורי ייעוץ בכל תחום שהוא או במילים אחרות, מה מבחין בין היועץ והנועץ? או מה הערך המוסף של היועץ?


ידע
ברוב המקרים ליועץ ידע רב יותר מאשר האנשים הנעזרים בשירותיו.
הידע עשוי להתיחס להיבטים טכניים (למשל: יכולות של מוצר תוכנה, רמת חיסכון נדרשת להבטחת פנסיה ראויה), להיבטים תהליכיים (למשל: מה הם התהליכים במימוש ארכיטקטורת תוכנה חדשה?, כיצד מבצעים תהליך של בקרה על הוצאות המשפחה?)לרמה של אינטראקציה בינאישית (למשל: איזה אנשים בתוך ארגון עלולים להתנגד להכנסת מוצר תוכנה חדש לארגון וכיצד מתמודדים עם ההתנגדות?, מי מבני הזוג מוביל את תהליך השינוי הכלכלי במשפחה?) ולהיבטים נוספים.


לא בכל התחומים ליועץ ידע רב יותר מאשר לנועץ.בדרך כלל יתרון הידע של היועץ הוא בהקשר הרחב של תחום הייעוץ, לעומת זאת לנועץ ידע רב יותר במערכת הפנימית שלו (ידע על המערכות והתהליכים בארגון, ידע על ה"נפשות הפועלות" בארגון, ידע של מאפייני התרבות הארגונית, ידע על המשאבים הכלכליים של המשפחה, ידע על האפשרויות להגדלת ההכנסות או על יכולת הביצוע של תהליך חיסכון בהוצאות משפחה).
היועץ צריך להוביל תהליך בו משתפים שני הגורמים פעולה כשכל אחד משני גורמים אלה מביא את היתרון בתחומי הידע שלו.



ניסיון
ניסיונו של היועץ בתחום היעוץ רב יותר. במקרים רבים נושא היעוץ אינו מוכר לנועץ, בעוד ליועץ התנסות רבה באותו תחום. הנסיון של היועץ  עשוי להיות בביצוע בפועל של עבודה בתחום היעוץ עבור עצמו או עבור אירגון בו עבד ו/או ביעוץ וליווי אירגונים אחרים או אנשים אחרים.
יש מתאם בין ניסיון וידע משום שביחד עם הניסיון מצטבר גם ידע.    


יכולת ניתוח
בעידן ה Web  בו מידע רב זמין לכל, היכולת לנתח הופכת לגורם המבחין בין אלה המטפלים טוב יותר בנושא או בסוגיה לבין אלה המטפלים בו טוב פחות.
היכולת האנליטית מורכבת מהמרכיבים הבאים:


  • הבחנה בין מידע רלבנטי למידע שאינו רלבנטי - מתייחס ליכולת להבחין בין מידע בעל ערך לבין מידע שאינו כזה. מידע שאינו בעל ערך בוודאי אינו מידע רלבנטי.  בנוסף לכך נדרשת יכולת לסנן מידע בעל   ערך, שאינו מתייחס לסוגיה שעל הפרק. 



    • הכללה (Generalization)- יכולת לזהות מקרים בעלי דפוסים ומצבים דומים, שניתוחם דומה לניתוח המקרה הנוכחי גם אם הנושא בו הם עוסקים שונה.



      • ראיית מכלול ההיבטים - יכולת להתייחס למכלול האספקטים של הנושא ולא רק להיבטים טכניים. כך למשל כאשר היועץ מציע לבצע שינוי (למשל: הכנסת טכנולוגיה חדשה לארגון, הכנסת מנגנוני בקרה על ההוצאות השוטפות של משפחה), אין די בגיבוש פתרון טכני: נדרש להבין מה המשמעויות מבחינת מיישמי הפתרון (הכשרה, הסרת התנגדות לביצוע וכיו"ב) ומבחינת גורמים אחרים במערכת (השלכות על התנהלותם, ציפיות, תמיכה בביצוע התהליך וכיו"ב).


          פרספקטיבה רחבה
          ברוב המקרים נושא הייעוץ קשור לנושאים אחרים. מערכת ממוחשבת בארגון קשורה למערכות אחרות בארגון ומחוץ לו, לתהליכים חוצי מערכות, לטכנולוגיות בשימוש הארגון, ליכולות משתמשי קצה ותהליכי העבודה שלהם לניהול סיכונים ולארכיטקטורת המחשוב הכוללת. ניהול שוטף של כלכלת משפחה קשור להיערכות לסיכונים (פנסיה, ביטוח וכיו"ב) לתכניות לטווח ארוך (לימודים באוניברסיטה, חתונה, בר-מצווה, רכישת או שיפוץ דירה, נסיעה לטיול בחו"ל וכיו"ב). לא תמיד הנועץ מתייחס לכל הנושאים הקשורים באופן ישיר או עקיף לנושא הנדון. הערך המוסף של היועץ עשוי להיות גדול יותר, אם יוכל לבחון את הנושא בפרספקטיבה רחבה ולהתייחס לכך (בקיצור או בהרחבה בהתאם להקשר הספציפי).




          סמכות
          סמכות משפיעה על התנהגות (ראו למשל את מחקרו הפסיכולוגי הקלסי של סטנלי מילגרם). היועץ המצטייר כבעל סמכות יכול להניע את המערכת של הנועץ לכיוונים שנועץ בעל ידע ויכולות דומות אינו מסוגל. הסיבות לאי-היכולת של גורם פנימי להניע תהליך מגוונות: פוליטיקה פנים ארגונית, הצדקה כלפי גורמים ניהוליים בארגון, כיסוי למקרה של כישלון ועוד.
          כמנהל וכיועץ פנימי בארגון, הפעלתי לא אחת יועצים חיצוניים. השתייכותו של היועץ לחברת ייעוץ בעלת מוניטין, החליפה והעניבה שלבש והדיבור בשפה האנגלית, הספיקו כדי לשכנע את הארגון בנכונות ניתוח או מהלך שיכולתי לבצע לבד ברמה דומה ובמסקנות זהות לאלה שהגיע אליהן היועץ החיצוני.




          סיכום
          המנגנונים שמאחורי ייעוץ אפקטיבי דומים בייעוצים בתחומים השונים זה מזה.


          ליועץ בכל תחום שהוא עשוי להיות ערך מוסף על הנועץ בהיבטים הבאים:


          • ידע
          • ניסיון
          • יכולת אנליטית
          • ראייה רחבה
          • סמכות
          יחד עם זאת גם לנועץ עשויים להיות יתרונות על היועץ בנושאים ספציפיים באותם תחומים, למשל: ידע וניסיון המתייחסים לארגון או ליחידה המשפחתית אליה הוא משתייך.
          על מנת שהייעוץ יתרום לנועץ, יש צורך בשיתוף פעולה יועץ-נועץ המשלב את היתרונות היחסיים של כל אחד מהגורמים.







          יום ראשון, 31 בינואר 2010

          SOA במגזר הפיננסי

          מצב עדכני של ארכיטקטורת SOA בארגונים


          SOA  כבר אינו רק Buzzword :  הדיונים ביחס ל SOA כבר אינם רק דיונים תאורטיים ביחס להגדרה הנכונה אלא עוסקים במימושים  קונקרטיים, במוצרים הקיימים בשוק (עם המגבלות שעדיין קיימות בהם). שאלות אותן מציבים ארגונים הן שאלות כגון:
          •     מה התועלות העסקיות שיוכל הארגון להפיק ממימוש SOA?
          •     מה מפת הדרכים  (Roadmap) שלי כארגון למעבר ל SOA ?
          •    איך בונים שירותים?
          •    כיצד מנהלים שירותים?
          •     האם וכיצד ליישם Repository ו/או Registry?

          הסימן המייצג טוב יותר מכל את התבגרות SOA, הוא ניסיונם המעשי של Early Adopters.
          ישנם ארגונים שיישמו בפועל SOA ובצד הכישלונות, ישנם סיפורי הצלחה, עם תועלות גדולות, קונקרטיות ומדידות.
          במאמר קצר זה, אנסה לנתח מדוע קיימים סיפורי הצלחה רבים של Early Adopters  במגזר הפיננסי.

          תנאים תומכים בהצלחת מימוש SOA בארגונים


          כמו כל ארכיטקטורה וכל טכנולוגיה, גם ב SOA אין "ארוחות חינם": תמורת התועלות אנחנו משלמים בעלויות התאמת הארגון לתפיסה החדשה, מוצרים חדשים שנרכשים, תקורות בביצועים, תוספות במשאבים וכיו"ב. לא בכל המקרים התועלות מצדיקות את ההשקעה.


          בארגונים בעלי חלק או כל המאפיינים הבאים סיכויי ההצלחה של יוזמות SOA  עשויים להיות  גדולים יחסית:


          א.    הטרוגניות טכנולוגיות – באמצעות  SOA ניתן לשפר את האינטגרציה בין הסביבות הטכנולוגיות השונות תוך שימור ההשקעות


          ב.    דינאמיות עסקית ושינויים רבים – Loose Coupling בין השירות (Service) לצרכן (Consumer) של מערכות SOA מאפשר ארגון המגיב במהירות לשינויים ולדרישות.


          ג.    תהליכים עם מימד סדרתי (השלבים לא מבוצעים לגמרי במקביל) העשויים לכלול  שלבים לא ממוחשבים ושלבים מעבר לגבולות הארגון – שירותים (Services) מהווים שלבים בתהליך שקל לשנות את אופן שילובם המשותף באמצעות העיקרון של הפרדה בין התהליך לפונקציונאליות.
            
          ד.    ריבוי ערוצי גישה למערכות – SOA מאפשר שימוש חוזר (Reuse) מעבר לחוויות משתמש.


          ה.    ריבוי קווי עסקים – מגדיל את ההסתברות לשימוש חוזר בשירותים.


          ו.    מיזוגים ורכישות – באמצעות שכבת השירותים בארכיטקטורת SOA המפרידה בין המימוש הטכנולוגי לבין  הפונקציונאליות הנחשפת.

            התאמת ארגונים במגזר הפיננסי לתנאי הצלחת מימושי SOA


          בנקים, חברות ביטוח וגופים אחרים במגזר הפיננסי, הם במקרים רבים בעלי המאפיינים המתוארים לעיל:

          א.   כארגונים ותיקים הם מרובי פלטפורמות ועתירי     מערכות Legacy.
          במקרים רבים, קשה או בלתי אפשרי להחליף מערכות Legacy אלו המשמשות את ליבת  העסקים של הארגון.


          ב. ארגונים במגזר זה חייבים להגיב לשינויים עסקיים ורגולטוריים תדירים, המחייבים שינויים במערכות. דוגמא לשינוי רגולטורי כזה, הן מסקנות ועדת בכר, המחליפות פונקציונאליות עסקית בין בנקים וחברות ביטוח.

          ג. תהליכים כגון: מתן הלוואה או טיפול בתביעה כלפי חברת ביטוח הם דוגמאות לתהליכים בהם שלבים ממוכנים ושלבים ידניים. מימוש מסקנות ועדת בכר מחייב תהליכים החוצים בנקים, חברות ביטוח וחברות ברוקרים פרטיות לצורך ניהול נכסים פיננסיים, וריכוז מידע לצורך מתן ייעוץ פנסיוני.


          ד. חשיבות השימוש בערוצי הפצה שונים (אינטרנט, סלולרי, מכשירים אוטומטיים, Contact Center וכיו"ב)    במגזר הבנקאי היא גדולה במיוחד. לא מעט יוזמות ל Customer Centric Banks, בעולם לא צלחו משום שהיו מבוססות על CRM בלבד ללא הבנת המשמעויות של הקשר בינו  לערוצי ההפצה.

          ה.    לחברות במגזר זה עשויים להיות קווי עסקים שונים, שחלק מהשירותים בהם דומים ולכן ניתנים להגדרה עבור מספר קווי עסקים. דוגמא: שירות של פתיחת חשבון קיים בקווי העסקים של בנקאות קמעונאית (משקי בית), בנקאות פרטית ובנקאות עסקית. 


          ו.    יש ריבוי מיזוגים ורכישות של גופים במגזר זה בעולם, בארץ ובהקשרים חוצי גבולות מדינות.

          סיכום
          המהות העסקית והמימוש הטכנולוגי הקיימים בארגונים פיננסיים, הופכים רבים מהם למועמדים מתאימים במיוחד להצלחת יוזמות SOA ולהפקת תועלות רבות ומדידות מתוצריהן. יחד עם זאת, תהליך המעבר מורכב וארוך ומחייב היערכות מתאימה.

          יום שבת, 30 בינואר 2010

          מדוע נקרא הבלוג בשמו?

          הבלוג החדש מצטרף לבלוג הוותיק שלי הכתוב באנגלית ועוסק בארכיטקטורות מוכוונות שירותים, בארכיטקטורות וטכנולוגיות מחשוב. הבלוג החדש יכלול תרגום לעברית של פוסטים מהבלוג הוותיק ופוסטים בנושאים אחרים בהם אני עוסק. יצאנו לדרך קריאה מהנה ומחכה לתגובותיכם 
          .

          תחזית כלכלית לשנת 2025: מה שהיה בשנת 2024 במדינת ישראל הוא שיהיה רק יותר גרוע

            הכותרת של התחזית הכלכלית שלי לשנת 2024 הייתה:  ת חזית כלכלית לשנת 2024: שנה קשה עם תקווה לעתיד .  לצערי, החלק הראשון של התחזית (שנה קשה) ה...